Redactieteam

Het redactieteam bestaat uit een uitgever/eindredacteur en drie 'vaste' freelance redacteuren. Daarnaast publiceren er een aantal columnisten en enkele vrijwillige redacteuren in Markant. Hieronder stellen redacteuren en columnisten zich aan u voor.
 


Franck den Dulk
Uitgever/eindredacteur

"Mijn naam is Franck den Dulk (1955) en ik woon sinds augustus 2007 in Berg en Terblijt. Ik maakte voorheen vaak bladen voor bedrijven, heb mijn hart verloren aan Zuid-Limburg en ben verknocht geraakt aan ‘mijn’ dorpje, de mensen en de omgeving. Al die zaken hebben geleid tot de opzet van ‘Markant’. Eerst alleen in Berg en Terblijt, maar later ook in Valkenburg, Maastricht- Oost en Eijsden-Margraten.

Ik ben opgegroeid in Den Haag en later verhuisd naar Schiedam, alwaar mijn ouders een reisbureau hadden. Ik heb vier kinderen. Mijn huidige vrouw is Madou Cools, met wie ik alweer jaaaaaren samen ben. De vader van Madou, Jean Cools, is geboren en getogen in Berg en was vliegtuigbouwkundig ingenieur bij Fokker. Zijn vader, Hubert Cools, was procuratiehouder bij de Philips sigarenfabriek in Maastricht (en had derhalve altijd een sigaar in zijn hoofd), maar is o.a. ook bekend van de oprichting van het Groene Kruis in Berg en Terblijt. Madou is acupuncturiste en heeft een succesvolle praktijk.

We hebben het erg naar ons zin in Zuid-Limburg. Het is hier zo mooi, zo vriendelijk en zo interessant... Je zou er een blad over kunnen volschrijven. En dat doe ik dus ook (samen met mijn gewaardeerde redacteuren!). Ik wens u veel plezier met Markant!"
 


Jos Schols
Freelance redacteur

Jos (1957) woont en werkt in en vanuit het mooie Broekhem-Noord.


Hij is vanaf januari 2012 met veel enthousiasme werkzaam als freelance redactielid van Markant (alle drie de edities). Als zodanig schrijft en fotografeert hij (over) uiteenlopende onderwerpen.
 
Jos is gediplomeerd eerstegraads docent Geschiedenis M.O; diploma NGPR-A (public relations en voorlichting, inclusief o.a. journalistiek); BRUK-project (bedrijven uit kunstenaars). Ook volgde hij een fotografeercursus.
Hij werkt  al vanaf januari 1990 op freelance basis voor diverse media, zowel redactionele artikelen als advertorials. Hij heeft nog nooit een tekst of foto te laat aangeleverd.
Zijn veelzijdigheid komt ook tot uiting als zelfstandig kunstschilder (sinds 1999) met eigen atelier en galerie aan huis. Bovendien heeft hij eigen teken- en schildercursisten.

Jos Schols schrijft na jarenlang historisch onderzoek een populairwetenschappelijk boek, waarin hij ‘de’ geschiedenis van het Ignatiuscollege/Huize Boslust in Broekhem-Noord en zijn bewoners belicht.

 


Jenneke van Genechten
Freelance redacteur

"Hee Markantjes!
Ik ben Jenneke en ik neem het leven graag als een luchtig geheel. Allergisch voor spelfouten en mensen die elke dag hetzelfde eten tijdens de lunch. Ik ben met veel plezier al sinds 2013 verantwoordelijk voor veel van de redactie in Markant Maastricht-oost en Markant Eijsden-Margraten (inclusief Facebook-pagina), en ik schrijf de column achterin. Ik geloof dat ieder mens een goed verhaal heeft en ik peuter dat er graag uit.
 

In het leven naast Markant schrijf ik via mijn tekstbureau Lettergeniek voor onder andere Efteling, Pinkpop en VVV Zuid-Limburg. Voor die laatste maak ik ook vlogs en dat is plots best leuk naast alle schrijverij! Verder ben ik al zo'n tien jaar dansjuf Solo Latino en zit ik bij toneelgroep Zie. Grote droom: boeken schrijven.


Hoie!"
 


Denise America- Linden
Freelance redacteur

"Hallo Markant-lezers!

Mijn naam is Denise Linden. Ik schrijf al weer een tijdje voor de Markante editie van Valkenburg. Ik heb er ontzettend veel plezier in om als 'razende reporter' de gemeente Valkenburg aan de Geul door te crossen op zoek naar leuke verhalen! Als redactrice verzorg ik uiteenlopende artikelen en advertorials en mag ik tot mijn grote plezier vooral de verhalen achter onze ondernemers vertellen. En ja, zo kom je nog eens ergens!

Ik ben geboren en getogen in Berg en Terblijt, maar heb voor mijn opleiding de geulgemeente tijdelijk achter me gelaten. In 2007 verhuisde ik naar Nijmegen om Communicatie- en Informatiewetenschappen te gaan studeren aan de Radboud Universiteit, gevolgd door een master Journalistiek & Organisatie. Hoewel ik nog bijna elk weekend in het Zuiden te vinden was, was Nijmegen toch nog niet ver weg genoeg. In 2010 heb ik een half jaar in Glasgow, Schotland, gewoond om 'English Language and Culture' te studeren en prijken ook de stempels voor vrijwilligerswerk in o.a. Malawi en Ethiopië in mijn paspoort.

Sinds 2013 woon ik in het centrum van bruisend Valkenburg en ben in dagelijks in de weer voor mijn eigen communicatiebureau Communicatie Cafeïne. Als tekstschrijfster geef ik een ‘boost’ aan communicatie-uitingen in de brede zin van het woord. Van magazineartikelen tot webteksten en van Facebook posts tot marketingadvies. Ik zorg ervoor dat er uit de communicatie van mijn klanten meer pit, enthousiasme en passie spreekt, op een manier die hun écht doelgroep aanspreekt. Via tijdschriften als Markant kan ik ook mijn redactionele ei kwijt! En laat ik dat nou heel leuk vinden.

Ik ben benieuwd naar jullie verhaal! Misschien tot snel.

PS: ik beheer de Facebook pagina van Markant Valkenburg, dus voor vragen, verzoeken, tips en commentaren hierover kun je bij mij terecht."
 


Marlie Dix
Columnist Markant Valkenburg

“Hoi Markant lezers,
Op 14 december 2009 om precies te zijn, stond Markant nog in de kinderschoenen en belde Franck bij mij aan. Wil je een column voor me schrijven? Ja, graag! Inmiddels schrijf ik dus iedere maand de column in Markant Valkenburg en doe dat nog steeds met veel plezier. Ik ben Marlie Dix, communicatie-adviseur en tekstschrijver. Als freelance schrijver schrijf ik voor verschillende communicatie-middelen en instanties. Daarnaast organiseer ik evenementen voor grote en kleine bedrijven. Maar ook voor feesten en partijen trekken mensen bij mij aan de bel. Mijn bureau heet Organiseren en Schrijven.

Schrijven is mijn passie. Als ik schrijf, voel ik me prettig, vooral als ik verhalen van anderen mag schrijven. Ik luister en laat het verhaal tot leven komen op papier. Zodat lezers geboeid raken én blijven. Schrijven is een kunst… en ik leer nog iedere dag. Van andere bekende en onbekende schrijvers, van auteurs die me boeien met prachtige teksten. Spirituele teksten, teksten met inhoud. Maar ook van de meest vakinhoudelijke teksten smul ik. Om ambtelijke taal begrijpend te maken voor iedereen. Dan duik ik in de materie en schrijf het in simpelere bewoording neer. De computer is mijn maatje, maar met de hand schrijf ik het liefst. Mijn vulpen heb ik altijd binnen handbereik, zodat ik op elke plek kan schrijven in een van de vele kleine notitieboekjes uit mijn tas.

Ik woon met Roeland Huls (van Smaakprikkels ☺) in Vilt. Mijn zoon Nino is dit jaar uitgevlogen naar de Randstad en onze hond Nelson is zijn tiende levensjaar ingegaan. Hij is mijn oude makker, waar ik regelmatig over schrijf. Naast schrijven wandel en reis ik veel, doe aan yoga en mediteer en hou volop van het Bourgondische leven.

Markant is mijn huis-aan-huisblad. Voor én door de regio. Ik schrijf en blijf! ☺ “ 
 


Claudia Heijnen
Freelance redacteur

Mag ik mij even voorstellen? Claudia Heijnen: dierenliefhebber, beroepscriticus, structopaat, laatbloeier, wijndrinker en muzikant. O ja, en schrijver.


Ik ben opgegroeid in Vilt en woon sinds 2008 met mijn man in een heerlijk huis Emmaberg. Later heb ik daar nog een hond en kat aan toegevoegd. Sinds 2012 schrijf ik maandelijks een column voor de editie Valkenburg van Markant. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven; zaken die mij bezig houden, opvallen of dingen die ik meemaak. Het mooiste vind ik als mijn columns reacties uitlokken, zowel positieve als negatieve.


Ik ben een laatbloeier en heb nog niet zo heel lang geleden ontdekt dat ik schrijven ook beroepsmatig leuk vind en het nog kan ook. Nu werk ik zoals dat zo mooi heet als “zetzetpeejer” in mijn eigen tekstbureau Heerlijk Helder Heijnen.


Naast schrijven houd ik veel van (klassieke) muziek en speel al meer dan dertig jaar saxofoon. Ook smul ik van gekke feestjes en evenementen waarbij ik me kan uitleven in allerhande rare typetjes. 


Wil je reageren op een column of artikel? Je mag me mailen op cghm.heijnen@gmail.com.

 


Hub Fober
Dichter Markant Valkenburg

"Medewerker van Valkenburg Markant worden was bij mij, na kennismaking met het blad, c.q. uitgever Franck, in een vloek en zucht bekeken, hetgeen resulteerde in een maandelijks gedichtje op pagina drie (voorheen vijf). Het was voor mij des te aantrekkelijker, daar ik tijdens mijn werkzame leven in eigen drukkerij te Voerendaal, op zesentwintigjarige leeftijd zelf met een soortgelijke uitgave van start ben gegaan en nu met genoegen mag beleven dat het na drieënvijftig jaar nog steeds bestaat. Bijna veertig daarvan heb ik dat maandblad van a tot z zelf redactioneel verzorgd.

Vandaar mijn bijzondere affectie met Markant, zij het nu dan ook onder heel andere levensomstandigheden. En vanuit dit hedendaagse vertrekpunt wens ik Franck met zijn Markant een voortbestaan tot in lengte van jaren, met dien verstande, dat ik er daar zelf, samen met alle lezers en redacteuren, nog heel wat van mag meebeleven!" 

 


Lobke Dauven
Columnist Markant Valkenburg

“Beste Markantlezers!

Mijn naam is Lobke Dauven, geboren en getogen in Berg en Terblijt en werkzaam als maatschappelijk werker en psycholoog. Psychologie heeft me altijd enorm geïnteresseerd. Na mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening had ik op een gegeven moment 2 parttime banen als maatschappelijk werker. Na verloop van tijd kreeg ik het gevoel dat ik meer wilde! Ik wilde meer weten over de menselijke psyche, ik wilde meer kunnen en weten in behandelcontacten met cliënten. Dat was ook het moment dat ik mijn droom in vervulling heb laten gaan. Ik besloot om 1 baan op te zeggen en parttime psychologie te studeren naast mijn andere parttime baan. Met plezier volgde ik colleges, legde ik tentamens af, schreef ik aan mijn onderzoek en liep ik stage. Sinds april 2013 ben ik afgestudeerd psycholoog. Wat is er zo leuk aan psychologie? Het gaat over het vinden van antwoorden op vragen waarom mensen zich gedragen, zoals ze zich gedragen, hoe stoornissen ontstaan en hoe men er vanaf kan komen. In bijna alles wat met mensen te maken heeft zit psychologie! Zelfs in de reclames op de tv zit psychologie verborgen (hoe kunnen we mensen beïnvloeden om dit product te kopen)!

Vanaf november 2013 maak ik u deelgenoot van veel van deze antwoorden over de menselijke psyche en het gedrag. In elk nummer van Markant Valkenburg wordt de rubriek ‘Op de sofa’ gepubliceerd met daarin psychologische onderwerpen. Dit zijn wetenschappelijke bevindingen, vertaald naar een luchtig en vermakelijk verhaal. Er komen diverse onderwerpen aan bod. Heeft u als lezer een brandende vraag? Dan mag u deze gerust stellen. Het kan gaan om persoonlijke vragen, maar ook om vragen over algemene psychologische onderwerpen (bijv. wat is een depressie precies?). Alleen in onderling overleg en na uw toestemming wordt een vraag en het antwoord geplaatst in de Markant (al dan niet anoniem). Tevens bent u natuurlijk ook altijd vrij om te reageren op een artikel. Reacties kunnen voor mij weer inspirerend zijn voor een volgende column! U kunt uw vraag of reactie mailen naar opdesofa@hotmail.com .“


 

Frans Bergsteijn
Markant(e) kartrekker

Frans Bergsteijn uit Geulhem is geen redactielid in de strikte zin van het woord. Toch is hij wel degelijk bij Markant betrokken, sterker nog: hij mag als 'vroedman' gezien worden bij de geboorte van Markant, in de zomer van 2009.

Franck vertelt: "Toen ik voor mezelf het idee geopperd had een 'dichtbij-magazine' voor Berg en Terblijt te beginnen vroeg ik me natuurlijk af hoe ik dat aan moest pakken en vooral of het kans van slagen had. Zou er belangstelling voor zijn en zouden er ook adverteerders te vinden zijn die het blad willen sponsoren. En hoe kwam ik aan al de contacten die daarvoor nodig zijn?!

Al een paar keer was ik met het hond uitlaten meneer Frans Bergsteijn tegengekomen bij de opgang van de Geulhemmerberg. Hij woont daar in de rots, naast de ingang van de Geulhemmergroeve (hij is de enige grotbewoner van Nederland; de caveman wordt hij ook wel genoemd). We maakten wel eens een praatje en ik wist dat hij van Stichting de Rotswoning was, de stichting die de groeve en bovenliggend gebied onderhoudt. Ik dacht: 'Aan hém ga ik vragen wat hij van mijn Markant(e) idee vindt!' Zo gezegd, zo gedaan en om kort te gaan: hij was meteen laaiend enthousiast! 'Onder elke steen hier zit historie, er is zoveel te vertellen en iedereen vind het leuk om daar over te lezen' was zijn commentaar. En… nog belangrijker: hij zegde zijn enthousiaste medewerking toe. Hij gaf me tips, introduceerde me bij mensen, ging mee op interview om zonodig het dialect te 'vertalen' en zo kwam ik op plaatsen en bij mensen, waar ik anders nooit of moeizaam gekomen zou zijn.
Frans was en is een groot animator en pleitbezorger van Markant. Daarbij weet hij heel veel over het dorp, de omgeving en de historie en kent ongelooflijk veel mensen. Dat was en is supergaaf! Nog steeds spreken we elkaar vrijwel maandelijks en wisselen nieuwtjes en ideeën uit. Zo werd Markant meer en meer geliefd en kon dit blad uitgroeien tot een nu niet meer weg te denken factor! Absoluut mede dankzij Frans Bergsteijn. Bedankt Frans!"
 

 

Naar boven


Markant - Zuid Limburg